Wat is arbeidsrecht

Arbeidsrecht is een tak van het recht dat zich bezighoudt met de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers. Er wordt binnen het arbeidsrecht vaak onderscheid gemaakt tussen:

 • het individueel arbeidsrecht
 • en het collectief arbeidsrecht.

Het individuele arbeidsrecht houdt zich bezig met situaties waarbij een individu een probleem heeft met zijn werkgever/werknemer. Bij het collectieve arbeidsrecht wordt grote problematische problemen binnen bedrijven aangepakt.

Arbeidsrecht in Nederland

In Nederland wordt het arbeidsrecht toegepast in situaties waarbij er problemen zijn tussen werkgever en werknemer. Iedereen die bij een bedrijf werkt heeft waarschijnlijk een arbeidsovereenkomst gesloten met de werkgever. Iedereen die een arbeidsovereenkomst heeft gesloten heeft te maken met het arbeidsrecht. Ook als je werkzaam bent op basis van een uitzend overeenkomst heeft u te maken met het arbeidsrecht.

De belangrijkste onderwerpen in het arbeidsrecht zijn:

 • Tot stand komen van de arbeidsovereenkomst
 • Proeftijd
 • Verplichtingen van werkgever en werknemer
 • Loonbetalingsverplichtingen
 • Gelijke behandeling

Wat is ontslagrecht

Ontslagrecht is een tak van het recht dat zich bezighoudt met het ontslag van een werknemer. Wanneer de arbeidsovereenkomst wordt verbroken tussen werkgever en werknemer dan komt hier vaak het ontslagrecht bij kijken. Alle rechten en plichten van zowel werkgever als werknemer worden behandeld in het ontslagrecht.
Er zijn een aantal redenen waardoor een arbeidsovereenkomst beƫindigd kan worden, te weten:

Een bedrijf is vaak ontzettend groot en daarom heeft een medewerker vaak weinig in te brengen wanneer zijn arbeidsovereenkomst wordt ontbonden. Met behulp van het ontslagrecht kan deze werknemer echter een zaak aanvechten wanneer hij vindt dat hij onredelijk is behandeld of dat de zaken niet allemaal correct zijn verlopen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 88

(Lokaal tarief)

 1. Bel onze intakebalie
 2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
 3. De juiste advocaat wordt gezocht
 4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op