Wat is het UWV

Het UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen. Het is een Nederlandse instelling die zich bezig houdt met werknemersverzekeringen zoals de WW en de WAO.

Daarnaast houdt UWV zich bezig met de polisadministratie. UWV bepaalt ook of werknemers die worden ontslagen recht hebben op een uitkering.

UWV en ontslag

Wanneer iemand wordt ontslagen zal deze werknemer zich zo snel mogelijk moeten melden bij het UWV. Ze kunnen hier namelijk terecht voor het aanvragen van een ww uitkering. Daarvoor is het belangrijk dat de werknemer binnen een dag na het beëindigen van zijn arbeidsovereenkomst contact opneemt met het UWV WERKbedrijf.

Men kan tegenwoordig ook online zich aanmelden bij het UWV en zodoende kan men ook online een WW uitkering aanvragen. Dit is vaak binnen een half uur voor elkaar en men heeft alleen een identificatiebewijs en een burgerservicenummer voor nodig. Dit scheelt u een bezoekje aan uw locale vestiging van het UWV.

Ontslag aanvragen bij het UWV

Wanneer een werkgever een van zijn werknemers wil ontslaan zal hij hiervoor een ontslagvergunning moeten aanvragen. Deze procedure loopt via het UWV WERKbedrijf en duurt vaak zo’n 4 tot 6 weken. Zonder ontslagvergunning kan is een werkgever namelijk niet gerechtigd om een van zijn werknemers te ontslaan.

Hetzelfde geldt overigens voor een werknemer. Ook een werknemer heeft een ontslagvergunning nodig wanneer deze ontslag wil nemen bij een bedrijf. Zonder ontslagvergunning is een werknemer niet geoorloofd om ontslag te nemen. Er zijn overigens enkele uitzonderingen waarbij een ontslagvergunning niet noodzakelijk is, bijvoorbeeld:

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 88

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op