Ontslag nemen wegens ziekte

Het kan iedereen overkomen, een langdurige ziekte die het mensen onmogelijk maakt om te werken voor hun huidige werkgever. Sommige mensen denken eraan om bij een langdurige ziekte ontslag te nemen omdat ze niet kunnen werken. Ze vinden het vaak niet eerlijk om doorbetaald te krijgen van hun baas terwijl ze thuis zitten en niks doen.

Kan ik ontslag nemen bij mijn werkgever wegens ziekte

Het is mogelijk om ontslag te nemen wanneer u langdurig ziek bent. U moet echter wel rekening houden met een aantal zaken. Zo is daar bijvoorbeeld vaak een opzegtermijn. Deze opzegtermijn wordt over het algemeen vastgesteld wanneer u aan de slag gaat bij een bedrijf. Vaak wordt de opzegtermijn ook in de arbeidsovereenkomst opgenomen.

U zult deze opzegtermijn nog wel voor de werkgever moeten werken. Ook al zit u ziek thuis, zult u tijdens deze opzegtermijn nog gewoon voor uw huidige werkgever werken en onder contract staan. U zit weliswaar ziek thuis maar u moet zich nou eenmaal houden aan de opzegtermijn die is vastgelegd bij uw aanstelling.

Daarnaast moet u er rekening mee houden dat u geen recht heeft op een uitkering wanneer u zelf ontslag neemt. Ook al is het vanwege een ziekte, een van de voorwaarden van het UWV WERKbedrijf om in aanraking te komen voor een uitkering is dat de werknemer niets te verwijten mag zijn omtrent het ontslag.

Ontslagen worden wegens ziekte

Wanneer u arbeidsongeschikt bent mag u niet zomaar ontslagen worden door uw huidige werkgever. U heeft een soort van bescherming tegen ontslag bij arbeidsongeschiktheid. Hier zit echter wel een grens aan en wanneer u langer dan twee jaar ziek of arbeidsongeschikt bent mag de werkgever u alsnog ontslaan.

Voorwaarde is overigens wel dat een werkgever  voldoende moeite heeft gedaan om u te re-integreren. Het kan ook voorkomen dat de zieke werknemer zelf niet genoeg moeite doet om te re-integreren in het bedrijf. In dat geval is het voor de werkgever alsnog toegestaan om een werknemer te ontslaan voordat de twee jaar om zijn.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 88

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op