Aanvragen van uitkering

Wanneer U geen werk heeft vanwege ontslag of om wat voor reden dan ook kunnen mensen een uitkering aanvragen. Met een uitkering wordt het voor sommige mensen mogelijk gemaakt om zich toch te kunnen voorzien in hun levensonderhoud ondanks een baan of andere vorm van inkomen. U kan een uitkering aanvragen bij het UWV WERKbedrijf.

Uitkering aanvragen nadat u bent ontslagen

Wanneer u bent ontslagen komt er vaak veel op u af. Zo is dit vaak een lastige periode aangezien u vanaf dit moment niet meer verzekerd bent van een vast inkomen. Het is belangrijk om uzelf zo snel mogelijk te melden bij het UWV WERKbedrijf als u een uitkering wilt aanvragen. Het beste kunt u direct dezelfde dag of de dag erna langsgaan bij het UWV WERKbedrijf.

U dient zich hiervoor in te schrijven bij het UWV WERKbedrijf. Dit kan tegenwoordig ook online, wat u vaak nogal wat tijd kan schelen. Het enige wat u hiervoor nodig hebt zijn:

  • Paspoort
  • Burgerservicenummer

Met behulp van DigiD kunt u ook online een uitkering aanvragen bij het UWV WERKbedrijf. In dit geval zal het UWV WERKbedrijf telefonisch contact opnemen wanneer ze uw aanvraag hebben verwerkt waarna u de bevestiging krijgt van uw aanvraag. Mocht u geen internet bij de hand hebben dan kunt u natuurlijk gewoon terecht bij uw locale vestiging van het UWV WERKbedrijf.

Uitkering aanvragen nadat u ontslag heeft genomen

Wanneer u zelf ontslag heeft genomen is het een andere kwestie. Een van de voorwaarden van het UWV WERKbedrijf is namelijk dat het ontslag niet aan u te wijten mag zijn. Wanneer u zelf ontslag neemt is dit natuurlijk niet aan de orde en maakt u derhalve over het algemeen geen aanspraak op een uitkering.

Er zijn overigens enkele uitzonderingen op deze laatste situatie. Wanneer u zelf ontslag neemt vanwege een ernstig arbeidsconflict dan is het in sommige gevallen alsnog mogelijk om een uitkering aan te vragen bij ontslag nemen. Hierbij kan men denken aan:

  • Bedreiging
  • Mishandeling
  • Seksuele intimidatie

Mocht een van deze situatie voorkomen dat is het voor de werknemer wellicht verstandig om een ontslagprocedure aan te spannen tegen de werkgever in plaats van zelf ontslag te nemen. Wanneer dit namelijk wordt goedgekeurd zult u ontslagen worden en maakt u gewoon aanspraak op een uitkering bij het UWV WERKbedrijf.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 88

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op