Ontslag nemen en uitkering

Bij een ontslag is het voor het ontvangen van een uitkering belangrijk dat men ontslagen is, of dat men zelf ontslag heeft genomen. Wanneer men ontslagen wordt dan heeft men, wanneer het niet door eigen schuld is, recht op een uitkering. Neemt men echter zelf ontslag dan heeft men doorgaans geen recht op een uitkering, enkele uitzonderingen daargelaten.

Ontvangen van uitkering wanneer men zelf ontslag heeft genomen

Wanneer men zelf ontslag neemt is het doorgaans erg lastig om toch in aanmerking te komen voor een uitkering. Een van de voorwaarden van het UWV WERKbedrijf is dat het ontslag niet de schuld mag zijn van de werknemer die een uitkering aanvraagt. Wanneer men zelf ontslag neemt voldoet men niet aan deze voorwaarden en daarom is het ontvangen van een uitkering lastig.

Er zijn enkele uitzonderingen waarbij het alsnog mogelijk is om een uitkering te krijgen ook al heeft men zelf ontslag genomen. Hierbij moet men denken aan situaties waarbij het voor de werknemer onmogelijk werd gemaakt om werkzaam te blijven bij een bedrijf. Er moet in dit geval sprake zijn van een ernstig conflict, zoals bijvoorbeeld:

  • Mishandeling
  • Bedreiging
  • Seksuele intimidatie

Ontslagprocedure in plaats van zelf ontslag nemen

Wanneer men zelf ontslag neemt heeft men dus geen recht op een uitkering. Daarom kan het vaak een goed alternatief zijn om een ontslagprocedure aan te spannen tegen uw werkgever. Wordt u ontslagen middels een ontslagprocedure dan voldoet u aan de voorwaarde dat het niet uw schuld mag zijn dat u ontslagen wordt. Hiermee komt u wel in aanraking voor een uitkering bij het UWV WERKbedrijf.

Een ontslagprocedure wordt natuurlijk niet altijd goedgekeurd. U zult dus wel een goede reden moeten hebben om een ontslagprocedure aan te spannen. Over het algemeen wordt hieronder verstaan een reden die u het blijven werken voor uw huidige werkgever onmogelijk maakt.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 88

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op