Als je ontslag wilt nemen, maar dit ontslag wordt niet goedgekeurd of de periode voordat je daadwerkelijk kunt stoppen duurt je te lang, dan kiezen sommige mensen er voor om werk te weigeren. Maar werkweigering is geen verstandige zet, dit kan je een hoop problemen opleveren. Je bent namelijk een contract aangegaan met je werkgever en werkweigering is dus iets wat tegen de regels in gaat. Als je bijvoorbeeld een opzegtermijn hebt van 1 maand en je neemt deze opzegtermijn niet in acht, dan houdt je je niet aan de regels.

Werkweigering en mogelijke gevolgen

Werkweigering kan meerdere gevolgen voor je hebben als werknemer. In hoeverre de gevolgen daadwerkelijk zullen worden doorgezet is vooral afhankelijk van de werkgever. De werkgever kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je loon in te houden en een rechtszaak tegen je aan te gaan. Als dit gebeurd dan kan dit hoge boetes voor je betekenen. Meestal is de straf dat je het bedrag moet betalen wat je nog zou moeten werken. Dus stel, jij hebt een opzegtermijn van 2 maanden en je houdt je hier niet aan, dan zou jij 2 maanden loon aan de werkgever moeten betalen.

Werkweigering en de UWV

Werkweigering kan ook nadelige gevolgen hebben bij de UWV. Als jij werk weigert te doen, dan kan de UWV namelijk besluiten om jou geen uitkering te geven als je een uitkering aan zou vragen. Jij hebt dan namelijk bewust ontslag genomen en vrijwillig werk geweigerd, je hebt dan wat dat betreft geen reden waarop basis jij een uitkering zou kunnen krijgen.

Denk dus goed na voordat je over gaat tot werkweigering

Ga je werkweigering doen, denk hier dan goed over na en weeg de mogelijke nadelige consequenties af tegen wat het je op gaat leveren. Vaak zal een werkgever geen rechtszaak tegen je aanspannen, maar als dit gebeurd dan kan dit grote gevolgen voor zich hebben. En hou dus ook rekening met het UWV en de gevolgen die het kan hebben op het aanvragen van een uitkering.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 88

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op