Wat is een WW-uitkering

Een WW-uitkering is een uitkering waar mensen recht op hebben nadat ze hun baan hebben verloren. WW staat voor werkloosheidswet en de WW-uitkering wordt daarom ook vaak de werkloosheidsuitkering genoemd. Door middel van een WW-uitkering zijn mensen die ontslagen zijn alsnog in staat om te voorzien in hun levensonderhoud.

Aanvragen van een WW-uitkering

Wilt u een WW-uitkering aanvragen nadat u bent ontslagen dan gelden hiervoor wel enkele regels. In de eerste plaats moet iemand die in aanmerking wil komen wel bereid zijn om weer aan de slag te gaan. Zo zal men actief moeten solliciteren tijdens de periode dat men een WW-uitkering ontvangt. Doet men dit niet dan is de kans groot dat het UWV zegt dat men niet langer recht heeft op een WW-uitkering.

Daarnaast zijn er nog andere voorwaarden waaraan met moet voldoen wil met een WW-uitkering ontvangen:

  • Men moet verzekerd zijn voor werkloosheid
  • Men moet beschikbaar zijn voor betaald werk
  • Men mag niet ontslagen zijn door eigen oorzaak
  • Men moet van de 36 weken voorafgaande aan het ontslag minimaal 26 weken hebben gewerkt
  • Men moet meer dan 5 arbeidsuren per week zijn kwijtgeraakt door het ontslag

Wilt u een WW-uitkering aanvragen dan dient u ingeschreven te staan bij het UWV WERKbedrijf. Dit kunt u allemaal online regelen op de site van het UWV. Hierna kunt u een afspraak maken bij een vestiging in de buurt. Zorg ervoor dat u de juist papieren meeneemt naar deze afspraak zoals een geldig paspoort en een document waarop uw burgerservicenummer op staat.

Online aanvragen van een WW-uitkering

U kunt uw aanvraag voor een WW-uitkering tegenwoordig ook digitaal doen. Met behulp van uw DigiD kunt u op de site van het UWV een formulier invullen. Zo kunt u dus gewoon vanaf uw eigen huis een WW-uitkering aanvragen wat over het algemeen niet meer tijd kost dan een half uur. Dit scheelt u weer een ritje naar het UWV WERKbedrijf.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 88

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op